A mai óra anyaga: A nyelv, az orr és a bőr, mint érzékszervek
Tk. :126.-128.o. + Mf. 50.o. /1.,2.,3.
A következő órán REDMENTÁn dolgozatot írtok a Tk120-128.o.-nak anyagából.
Nyelv és az ízérzékelés:
- A nyelv bolyhos felszínén ízlelőszemölcsök találhatóak. Az
ízlelőszemölcsöket ízlelőbimbók alkotják, az ízlelőbimbóban pedig a
receptorsejtek vannak.( tk. 126.o./2.kép )
Inger: kémiai, a táplálék oldott ízanyagai - Hatféle ízt érzékelünk. A négy alapíz (édes, sós, savanyú, keserű) mellett az umami és víz tk. 126.o./1.kép
- Az orrüreg belső felszínén található a szaglóhám, a szaglóhámon találhatóak a receptorsejtek. Az alig néhány négyzet centiméternyi szaglóhám felületét többszörösére növelik a szaglósejtek nyúlványai, vagyis a nyúlványok a felületi megnövelésért vannak ( tk.:127./1.kép)
- A szaglás az ízérzetet egészíti ki.Illóanyagok oldódnak bele a szaglóhámot fedő nyálkahártyába.
- szaglószervünk gyorsan alkalmazkodik, ezért a tanterem áporodott levegőjét a kívülről belépő érzi meg, a bent lévő hozzászokott
- A szaglás titkai rövid videó https://www.youtube.com/watch?v=o-Fj8sH5XVQ
- felszín alatt találhatóak a receptorvégződések ( tk.:127./3.kép)
a)tapintóreceptor: gyenge ingerek felvételére alkalmas
b)nyomásreceptor: legmélyebb receptor a bőrben, erős inger kell az ingerületvezetéshez
c)fájdalomreceptor: bőr felszínéhez legközelebb, hámba is behatol
d)hőérzékelő receptor: hideg és meleg receptorok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése