2020. április 6., hétfő

04.06. Biológia Feltételes reflexek (tanult reflexek)


Sziasztok Gyerekek!

Elkezdődött a 4. távoktatási hét, és már csak 3 nap a tavaszi szünetig!!!

A mai óra anyaga: A tanult reflexek ( tk. 110-111.o.)
Az anyag megértését segítő videók :
-mozaweb
https://www.youtube.com/watch?v=BEnjG_kUp6A&list=PL0hWfPdqf_3ZZNUQCL6y0a3gu9z5SmaER&index=14

https://www.youtube.com/watch?v=asmXyJaXBC8  
( pavlovi kísérlet) 
- a feltételes reflex kialakulása tk. 111.o. 1. kép!

Fontos! A feltételes reflex – ami akkor alakul ki, ha egy semleges inger egy vegetatív reflexet kiváltó ingerrel többször együtt jelentkezik.


Pavlov kísérlete a kutyával

Pavlov műtétileg behelyezett csövön át kivezette a kísérleti kutyák nyálát a szájukból, így az nem a gyomorba jutott, hanem egy mérőedénybe. Amikor táplálék kerül az élőlény szájába, automatikusan megindul a nyálképződés, hogy biztosítsa az étel útját a nyelőcső felé.
Pavlov észrevette azt, hogy a kutyák elkezdenek nyáladzani a táplálék látványára, vagy az ételtől teljesen független ingerre, mondjuk csengetésre is. Akkor jött rá arra, hogy az egyszerre jelentkező ingerek összekapcsolódnak és a kutyák ugyanúgy reagálnak akkor is, ha csak egyik vagy másik van jelen.
Magyarán, mikor a kutya sokat tapasztalta, hogy a csengetés után mindig táplálék jön, akkor csupán a csengetés hangjára beindult a nyálképződés.


A nyálelválasztás mint feltétlen reflex

Inger: táplálék kerül a szájba. Erre válasz: nyálelválasztás beindulása. Ez feltétlen, vegetatív reflex. Velünk született, normális esetben mindenkinél végbe megy.
A reflex lefolyása: 
inger – nyelv receptorai – érzőrostok – agytörzs (központ) – mozgatóidegrostok – nyálmirigyek (izomösszehúzódás, válasz)

A nyálelválasztás mint feltételes reflex

A táplálékhoz látási és szaglási ingerek is rendszeresen társulnak. (Amikor eszünk, látjuk, szagoljuk az ételt.) Egy idő múlva már az étel látványa, szaga is kiváltja a nyálelválasztást anélkül, hogy az étel a szánkba kerülne.
inger (az étel látványa) – szem receptorai – érzőrostok – agykérgi érző központ (látás érzet)
inger (táplálék a szájba) – nyelv receptorai – érzőrostok – agytörzs (központ) – mozgatóidegrostok – nyálmirigyek (izomösszehúzódás, válasz)
Ha a két különböző inger többször együtt jelentkezik, akkor az eredetileg semleges inger (látvány) hatására is kialakul a válasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BALLAGÁS

Kedveskéim! Elérkezett ez a nap is.  Van aki már nagyon várta és van olyan is aki annyira még nem. Az életeteknek egy nagyon fontos rés...