2020. március 19., csütörtök

Rajz

Modern művészet: Valóság vagy káprázat - Optikai csalódások


Az op-art, azaz optikai művészet20. századi irányzat, mely megújítva a 21. századba is átnyúlik. Az absztrakt expresszionizmussal párhuzamosan fejlődött. Alapgondolatát: az ember térérzetének és térszemléletének alakítását, a festészet, plasztika és építészet eszközeivel az 1920-as évek konstruktivista művészet irányzataitól kölcsönözte. Az 1960-as években terjedt el, már nem a tér és mozgás alapelveivel, hanem bonyolultabb módozataival foglalkozik, és a művek kivitelezésük folytán legalább annyira tartoznak a technika, mint a képzőművészet területére.

Olyan művészet ez, amelyben az átlagos geometriai és matematikai törvények hatnak, s lehetővé teszik, hogy optikai hatásuk révén a mozgás és a vibrálás érzetét keltsék. Több ponton érintkezik az építészettel, belsőépítészettel, forma- és ipari tervezéssel. Az op-art a vonalrendszert, az alapvető mértani alakzatokat: négyzetet, kört, háromszöget használ, s ezeket előre elképzelt terv szerint osztja be. A vonalak és az alakzatok egy stilizált perspektívában sűrűsödnek vagy ritkulnak, növekednek vagy kisebbednek, s ezért mozgást, vibrálást keltenek.
További részleteket itt olvashattok: https://hu.wikipedia.org/wiki/Op-art

Feladat:

Nézegessetek op-art irányzatba tartozó alkotásokat! Az interneten számos alkotást láthattok.
Legjelentősebb képviselője Victor Vasarely ( Victor VasarelyKÉPEI)
Ajánlom még Escher műveit
matematikai alakzatok
Lehetetlen építmények
síklefedés szimmetrikus alakzatokkal - térkép színezési probléma
transzformáció - átváltozás

Készítsetek egy op-art rajzot!
Az interneten keressetek egy nektek tetsző optikai csalódást, amit rajzoljatok le.
Egyszerűbb geometriai elemeket tartalmazó javaslataim (ezek közül is választhattok)

Technikai tudnivalók:
A4-es rajzlapon,
színesceruzával színezve vagy csak grafittal tónusozva (az elképzelésed szerint választhatsz).
Aki szeretné, festheti is, de nem kötelező!
Ha szükséges használj vonalzót!

Az illúzió megteremtéséhez a perspektívikus ábrázolás törvényszerűségeit használd. (Ami távolabb van, az kisebb. A kör perspektív képe ellipszis. A valóságban párhuzamos egyenesek a rajzon egy pontba futnak össze. stb.)

Inspirációként:


Képek forrása: https://www.pinterest.at/  (Utolsó letöltés: 2020.03.19. )

A rajz elkészítésére 2 hét áll rendelkezésre. Az elkészült munkákat lefényképezve, ide kell feltöltened https://photos.app.goo.gl/eYwXYp2sfzozXkhr9 (legkésőbb 2020. 04.02-ig!)


Jó munkát!

(Kérlek jelezz a megjegyzésnél, hogy olvastad. Ha kérdésed van, írj! (Lehet a messengeren is kérdezni, vagy a Digitális tanterem segítségével.)

14 megjegyzés:

BALLAGÁS

Kedveskéim! Elérkezett ez a nap is.  Van aki már nagyon várta és van olyan is aki annyira még nem. Az életeteknek egy nagyon fontos rés...